Mi az ekcéma? Hogyan alakul ki az ekcéma? Mit tehetünk Ekcéma ellen?

Az ekcéma általában egy vissza-visszatérő betegség, mely igen sok kellemetlenséget és fájdalmat válthat ki. 

Milyen panaszokat okoz az ekcéma?ekcema-01

Az ekcémának igen jól meghatározható tünetei vannak, melyek a következőek:

  • vöröses bőrgyulladás,
  • hólyagok,
  • duzzanatok,
  • hámlás,
  • viszketés
  • nedvedzés,
  • pörkképződés.

Az ekcéma megjelenésekor vöröses kiütéseket észlelhetünk, melyek hol jobban, hol kevésbé viszketnek. A folyamatos vakarózás hatására aztán ezek hólyagokká, sebekké alakulnak át, s megkezdődik a nedvedzés és a hámlás is.

Ha nem kezeljük kellő időben és megfelelően, akkor akár az egész testfelületen is el tud terjedni, ami rendkívül kellemetlen, s nem csupán esztétikailag, hanem a folyamatos viszketés és vakarózás miatt is.

Ha az ekcéma krónikus formában van jelen, akkor az érintett bőrfelület folyamatosan gyulladt, vörös, hámlik, viszket, megvastagodik, valamint pigmentációs eltérések is megfigyelhetőek már rajta.

Mik az ekcéma kiváltó okai?

Az ekcéma számtalan okból kifolyólag megjelenhet, de az okokat csoportosíthatjuk aszerint, hogy külső tényezők okozzák-e (exogén ekcéma), vagy hogy belső hajlam váltja-e ki (endogén ekcéma ).

Exogén ekcémát okozhat többek között valamilyen pollen, állati eredetű allergének, fémek vagy különféle vegyszerek is.

Az endogén ekcéma oka az ekcémás egyénben meglévő belső hajlam a bőrgyulladás kialakulására, melyet akár kórokozók, baktériumok vagy gombák is kiválthatnak. Ebbe a kategóriába tartozik az atópiás ekcéma is.

Egy másik fajta felosztás szerint az ekcémákat úgy is csoportosíthatjuk, hogy irritatív vagy allergiás okok váltják-e ki.

Az irritatív módon kialakult ekcéma bárkinél jelentkezhet, mivel nem szükséges hozzá semmilyen egyéni hajlam. Ilyen ekcémát főként a vegyszerek tudnak okozni.

Az allergiás eredetű ekcéma létrejöttéhez már szükség van egy egyéni hajlamra, túlérzékenységre is, mely többnyire állati szőrökre, pollenre vagy fémekre szokott kialakulni.

Mit tehetünk ekcéma ellen?

Természetesen a legfontosabb teendő minden esetben az, hogy megtudjuk az ekcéma kiváltó okát, majd pedig szüntessük meg, kerüljük el, amennyiben ez lehetséges.

Néha az ekcéma okának felkutatása igen hosszadalmas folyamat, de enélkül nem remélhetünk valódi gyógyulást, ezért mindenképpen megéri erre kellő időt és energiát szentelnünk.

Természetesen mindezzel egyidejűleg el kell kezdeni a helyi kezelést is, melynek fő célja a bőrgyulladás mérséklése, valamint a fertőzés tovaterjedésének megakadályozása.

Ennek érdekében hűsítő, fertőtlenítekcema-karon-viszketeső borogatást tehetünk az ekcémás bőrfelületre, hogy így enyhítsük az aktív gyulladás okozta bőrvörösséget, viszketést és esetleges nedvedzést.

Ezt követően pedig érdemes valamilyen fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő krémet, kenőcsöt alkalmazni, mely hatékonyan veheti fel a harcot a gyulladással. Azonban lehetőség szerint kerüljük el a mesterséges szteroidok alkalmazását, mert ezeknek egyrészt számtalan káros mellékhatásuk lehet, másrészt pedig hozzájuk is szokhat szervezetünk, s ekkor egyre erősebb szerekre lehet szükségünk.

Mint minden betegségnél, úgy az ekcémánál is a megelőzésen van a hangsúly, valamint azon, hogy az érzékeny, ekcémára hajlamos bőrünket kíméletesen, az igényeinek megfelelően tisztítsuk és ápoljuk.

Általánosságban elmondható, hogy ha ekcémával küzdünk, akkor ajánlatos a kádfürdőzések számát és idejét minimalizálni, és inkább átállni a zuhanyzásra, de azt is csak langyosabb vízzel.

Persze az sem mindegy, hogy milyen tisztálkodószereket használunk. Okvetlenül természetes készítményeket válasszunk, melyek semleges kémhatásúak és kímélő összetétellel rendelkeznek, minek köszönhetően nem távolítják el a bőr saját zsír-és faggyúrétegét. 

Ha ugyanis ez a védőréteg megsérül és eltűnik bőrünkről, akkor védtelenné válik a fertőzések és más támadások ellen, s így az ekcéma számára is remek táptalaj keletkezhet.

A törülközés során inkább csak óvatosan itassuk fel a vizet bőrünkről, mert a túl erőteljes dörzsölés szintén kárt tehet érzékeny bőrünkben.

A különféle hidratáló, tápláló krémeket, kenőcsöket közvetlenül mosdás után vigyük fel a minél tökéletesebb vízmegkötés érdekében.

Ruházatunknak célszerű szellős pamutból készülnie, mert ebbe kevésbé izzadhatunk bele, és bőrünket sem irritálja.